Γιατί Νοιαζόμαστε Για Την COP26 — και Γιατί Πρέπει Να Νοιαστείς κι Εσύ

Alarm Clock

Αν διάβασες την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που μόλις κυκλοφόρησε, θα ξέρεις ήδη πως ο πλανήτης μας έχει μπλεξίματα. Και αν δεν έτυχε να διαβάσεις την έκθεση, σου έχουμε μια σύντομη περίληψη: Οι άνθρωποι - δηλαδή οι μεγαλύτεροι εκπομποί του πλανήτη και οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου - είναι υπεύθυνοι για τη ρύπανση που αλλοιώνει το κλίμα με τέτοια ταχύτητα, που η Γη δεν μπορεί να ακολουθήσει. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και είναι ήδη εδώ. Και αυτή τη στιγμή, σκοτώνει ανθρώπους και καταστρέφει οικοσυστήματα.

Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε - και να απολαμβάνουμε - αυτή τη Γη, πρέπει να ριχτούμε στη μάχη και πρέπει να το κάνουμε τώρα. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. 

Και πώς θα το πραγματοποιήσουμε αυτό; Δεν είναι εύκολο. Όμως, είναι εφικτό - και, εν μέρει, εξαρτάται από την σημαντική σύνοδο των παγκόσμιων ηγετών, που φέρει το όνομα COP26.

Γιατί Είναι Σημαντική Η COP26;

Είναι εύκολο να χαθείς μέσα σε τόσα ακρωνύμια (IPCC! GHG! CO2!), αλλά το "COP26" είναι η συντομογραφία της φράσης "Διάσκεψη των Μελών" ("Conference of the Parties") και αναφέρεται στα 197 έθνη που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Κάθε χρόνο, τα Ηνωμένα Έθνη συγκαλούν ετήσια συνάντηση των μελών της UNFCCC, που ονομάζεται COP, ώστε να υπάρξει μια παγκόσμια απάντηση στην κλιματική κρίση. Και αυτή τη στιγμή, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς την COP26 ή την 26η Διάσκεψη των Μελών για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, που γίνεται στη Γλασκώβη μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 12 Νοεμβρίου. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, καθώς η COP26 έχει να κάνει με δράσεις - και όχι απλώς σχέδια - για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας.

Τι είναι η Συμφωνία του Παρισιού;

Η Συμφωνία του Παρισιού είναι μια διεθνής συνθήκη που δημιούργησε ένα πλαίσιο, μέσω του οποίου οι χώρες αναλαμβάνουν συλλογική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ιδρύθηκε το 2015, με 197 χώρες να δεσμεύονται να συνεργαστούν ως παγκόσμια ομάδα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η συμφωνία είναι σημαντική, καθώς έθεσε σαφή στόχο να περιορίσει τη μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας υπό των 2 βαθμών Κελσίου (κατά προτίμηση 1,5°C), σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Για να συμβεί αυτό, όλες οι χώρες πρέπει να εργαστούν ως μια παγκόσμια ομάδα για να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το ξέρουμε - τα έχεις ξανακούσει όλα αυτά. Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό είναι εφικτό, απλώς ΟΛΕΣ οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά που τους αναλογεί. (Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν τόσο σημαντικό το γεγονός που ο τότε πρόεδρος Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού το 2017 - και γιατί ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε ως μια από τις πρώτες προτεραιότητές του την επανένταξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού τον Φεβρουάριο.)

Το στοίχημα είναι μεγάλο για όλους μας. Όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερο για όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας, γυναίκες, παιδιά και ιθαγενείς, επειδή η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δυσανάλογα όσους μπορούν να την αντέξουν οικονομικά - παρότι προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής των δυτικών, στις πλουσιότερες χώρες. Γι' αυτό η Συμφωνία του Παρισιού καταπιάνεται συγκεκριμένα με το ζήτημα της «κλιματικής δικαιοσύνης» - επειδή οι άνθρωποι που είναι λιγότερο υπεύθυνοι για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής είναι αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο.

Γιατί Είναι Σημαντική Η Κλιματική Δικαιοσύνη;

Η κλιματική δικαιοσύνη, ουσιαστικά, μεταφράζεται ως εξής: Εφόσον έχεις χρήματα και πόρους, μπορείς να προσαρμοστείς καλύτερα στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, τις ακραίες θερμοκρασίες, την ξηρασία, τις πλημμύρες και τις νέες μεταναστευτικές ροές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Όσοι έχουν λιγότερους πόρους, απλώς δεν μπορούν. Η κλιματική αλλαγή έχει κοινωνικό κόστος, το οποίο πληρώνεται από ανθρώπους που δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά - και που πολύ συχνά, πληρώνουν με τα σπίτια τους ή με την ίδια τους τη ζωή.

Τα άτομα που πλήττονται από πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασία και ρύπανση, σε μεγάλο βαθμό δεν είναι υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή. Αυτά τα άτομα, όμως, είναι που τιμωρούνται. Πολλοί δεν μπορούν να μετακομίσουν ή πολύ απλά δεν έχουν πού να πάνε. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν είναι αρκετά τυχεροί ώστε να συνεχίσουν να επιβιώνουν, αυτοί οι κλιματικοί πρόσφυγες μπορεί να χάσουν τα σπίτια και τα νοικοκυριά τους. Και αυτό δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

Η κλιματική δικαιοσύνη αφορά τη δικαιοσύνη για τους ανθρώπους - και διόρθωσέ μας αν κάνουμε λάθος, αλλά αυτή τη σελίδα μόνο άνθρωποι τη διαβάζουν. Για να επιτευχθεί μια δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας, που δεν επιβαρύνει τους πιο ευάλωτους πολίτες, αυτοί που ρυπαίνουν περισσότερο και οι πλουσιότερες χώρες θα πρέπει κάνουν πιο φιλόδοξες τις δεσμεύσεις τους και να θέσουν συγκεκριμένους στόχους για τη γρήγορη μείωση των εκπομπών και για τη χρηματοδότηση της μετάβασης των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών στην καθαρή ενέργεια. Και κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η COP26.

Τι Θα Πρέπει Να Προσέξουμε Στην COP26;

Όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, εξαρτώνται από τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής σε περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου. Όμως, για να συμβεί αυτό, πρέπει να προσδιορίσουμε - και να επιτύχουμε - κάποιους φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών. Κάθε χώρα καλείται να καταθέσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών της στην COP26 τον Οκτώβριο, για να διασφαλίσει ότι είναι συνεπής με τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας υπό του 1.5 βαθμού Κελσίου. Αυτοί οι στόχοι θα ποικίλλουν, βάσει των προκλήσεων και των σχεδίων δράσης της εκάστοτε χώρας και σύμφωνα με την αρχή της κοινής αλλά διαφοροποιημένης ευθύνης και των αντίστοιχων δυνατοτήτων, αλλά κάθε χώρα θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τρόπους για τη μείωση της ρύπανσης, τη διατήρηση ορυκτών καυσίμων στο έδαφος, τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την παύση της αποψίλωσης των δασών και τη μετάβαση προς τα ηλεκτρικά οχήματα και νέους στόχους.

Ακόμη, μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από τη διάσκεψη, παρουσιάζει ένα σχέδιο πέντε σημείων που έχει σχεδιαστεί για να κρατά τους εκπροσώπους προσανατολισμένους προς τον στόχο και να προκαλεί άμεση δράση στα εξής: μείωση των εκπομπών, παροχή οικονομικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, βοήθεια σε χώρες με λιγότερους πόρους για να προσαρμοστούν, αντιστάθμιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τον καθορισμό ενός πενταετούς χρονικού πλαισίου για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι θεωρητικό. Είναι ήδη στην πόρτα μας. Για να επιβιώσουμε, θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να βοηθήσουμε τις χώρες με λιγότερους πόρους να γίνουν πιο ανθεκτικές. Ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα χρειαστεί σημαντικές επενδύσεις, τόσο σε χρήμα, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Γι' αυτό καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες να στηρίξουν τις προσπάθειες της COP26, τόσο οικονομικά, όσο και μέσω πρωτοβουλιών για καθαρότερη ενέργεια και να ληφθούν αποφάσεις - ΤΩΡΑ - για να κάνουν το κλίμα και την οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα κορυφαία προτεραιότητα.

Η Αδράνεια Δεν Είναι Επιλογή

Ξέρουμε εδώ και χρόνια για την κλιματική αλλαγή και για τους κινδύνους που εγκυμονεί. Η πιο πρόσφατη επιστημονική έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαιώνει απλώς αυτό που ήδη ξέραμε: Οι άνθρωποι συμβάλλουν σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος και οι ενέργειές τους έχουν κάνει τον πλανήτη να ζεσταθεί κατά 1,1°C, σε σχέση με τον 19ο αιώνα. Κύματα καύσωνα, πλημμύρες και πυρκαγιές επιβαρύνουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και εάν πρόκειται να κάνουμε κάτι γι' αυτό, ΤΩΡΑ είναι η στιγμή να δράσουμε. Αγαπάμε τη Γη μας - και είμαστε σίγουροι ότι την αγαπάς κι εσύ. Καλούμε λοιπόν τους πάντες να αναλάβουν δράση τώρα, υπογράφοντας το Global Climate Petition μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όμως, όλοι χρειαζόμαστε σ' αυτή την προσπάθεια. Κανείς δεν περισσεύει!