Δεν θα ήταν πιο εύκολο αν είχαμε μία παγκόσμια κρίση να αντιμετωπίσουμε κάθε φορά? Δυστυχώς, παράλληλα με την ύπαρξη της πανδημίας που αλλάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, το κλίμα εξακολουθεί να γίνεται θερμότερο - με έναν επίσης καταστροφικό αντίκτυπο στη ζωή μας.
Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των κινδύνων καταστροφών (UNDRR), υπήρξε μια ιλιγγιώδης αύξηση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα τα τελευταία 20 χρόνια. Σχεδόν 1,23 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα σε 7.348 καταστροφικά γεγονότα (τα περισσότερα από τα οποία προκλήθηκαν από την αλλαγή του κλίματος) - με περισσότερους από τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους να πλήττονται συνολικά. Τα ποσοστά θανάτου στις υποανάπτυκτες χώρες είναι 4 φορές μεγαλύτερα από αυτά των πλουσιότερων χωρών.
Η συχνότητα και το κόστος γεγονότων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θα συνεχίσουν να αυξάνονται - για την ακρίβεια, το 2020 ήταν χρονιά ρεκόρ στις καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε εξαντλήσει το χρόνο που μας επέτρεπε να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αν θέλουμε έναν βιώσιμο πλανήτη, πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα. Να γιατί το 2021 είναι η πιο σημαντική χρονιά στο αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση.
-
Το 2020 ήταν η πιο θερμή χρονιά
H NASA αναφέρει ότι το 2020 θεωρούσαμε πως το 2016 ήταν πιο θερμή χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία, αλλά πλέον δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό μας σοκάρει. Οι 10 πιο θερμές χρονιές στα αρχεία της NASA έχουν συμβεί από το 2005 και οι κορυφαίες επτά έχουν συμβεί από το 2014. Όταν μια πόλη της Σιβηρίας πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο βλέπει τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 100˚F, καταλαβαίνουμε ότι κάτι πήγε πολύ στραβά. Η μέση θερμοκρασία της Γης έχει πλέον αυξηθεί κατά 2˚F από τα τέλη του 1800 - και αν δεν μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η γη θα μπορούσε να είναι "σχεδόν μη κατάλληλη για να φιλοξενήσει ζωή" για έως και 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2070.
-
Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 6,4% το 2020
Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά το 2020 - χάρη στην καραντίνα λόγως της πανδημίας που επιβλήθηκε σε όλο τον κόσμο - μειώθηκαν κατά 6,4%, η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ. Εάν υπήρχε ένα αισιόδοξο στοιχείο σε μια μακρά, δύσκολη χρονιά που χαρακτηρίζεται από ασθένεια και αβεβαιότητα, θα μπορούσε να είναι αυτό - σαφή απόδειξη ότι η επείγουσα, συλλογική δράση μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική θετική αλλαγή. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα λιγότερο καλά νέα είναι ότι με την πάροδο της καραντίνας, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν γρήγορα. Για αυτό, καθώς αφήνουμε πίσω μας την πανδημία, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα τεράστια πακέτα που εφαρμόζονται σε χώρες σε όλο τον κόσμο σαν ερέθισμα ώστε να έχουμε ανάκαμψη χωρίς ορυκτά καύσιμα. Το 2021, ας θυμηθούμε πόσα μπορούμε να πετύχουμε όταν συνεργαζόμαστε.
-
Οι ΗΠΑ επανήλθαν στη Συμφωνία των Παρισιών για την Κλιματική Αλλαγή
Η αυξημενη θερμοκρασία παγκοσμίως είναι μια προφανής ένδειξη ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλους μας, ανεξάρτητα από το πού βρισκόμαστε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η Συμφωνία των Παρισιών για την Κλιματική Αλλαγή το 2015 ήταν μια ελπιδοφόρα στιγμή όπου φαινόταν ότι αυτό το είδος συνεργασίας ήταν τελικά δυνατό. Τότε… η κυβέρνηση του Τραμπ αποφάσισε να αποσυρθεί, αφήνοντας τη συμφωνία στο κενό (και τη χώρα που έχει εκπέμψει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συνολικά, από οποιοδήποτε άλλη στη γη, στο περιθώριο). Είναι λοιπόν καλά νέα για τον κόσμο ότι, υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ επανήλθαν επίσημα στις 19 Φεβρουαρίου. Φυσικά, τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά της δραστικής μείωσης των εκπομπών.
-
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η οικονομικότερη μορφή ενέργειας στην ιστορία
Όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν κόσμο που έχει υποστεί μεταμόρφωση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό το φθινόπωρο, η ηλιακή ενέργεια έγινε η οικονομικότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ιστορία, το οποίο είναι καταπληκτικό. Αλλά είναι επίσης μέρος μιας τάσης που υφίσταται χρόνια τώρα, καθώς ο άνθρακας έχει καταρρεύσει και τα άλλα ορυκτά καύσιμα δεν ευνοούνται. Ο κόσμος στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές, κατασκευάζοντας περισσότερες μπαταρίες, περισσότερες ανεμογεννήτριες, περισσότερα ηλιακά πάνελ και όλες αυτές οι επενδύσεις έχουν οδηγήσει σε συνεπή μείωση του κόστους. Ο IEA (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) ανέφερε ότι σχεδόν το 90% της νέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι ήταν ανανεώσιμο - και ότι είμαστε σε καλό δρόμο με τις ανανεώσιμες πηγές να είναι η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στον κόσμο έως το 2025.
-
Η COP 26 πραγματοποιείται φέτος στη Γλασκώβη
Είναι μια εποχή μαζικής αναστάτωσης και ανάγκης για αλλαγή, γεγονός που την καθιστά ιδανική στιγμή επιστροφής όλων τα εθνών του κόσμου για το επόμενο μεγάλο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή. Η COP 26 (η διάσκεψη των μερών για την κλιματική αλλαγή) θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη της Σκωτίας, το Νοέμβριο. Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία παγκοσμίως από το Παρίσι του 2015 ώστε να γίνει ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών, τα θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και τη διασφάλιση μιας δίκαιης και άμεσης μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία. Στη Γλασκώβη πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών του κόσμου περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. Πρέπει να δράσουμε μαζί. Και πρέπει να δράσουμε τώρα.
Εάν ο COVID-19 και οι πολλαπλές καταστροφές του περασμένου έτους μας δίδαξαν κάτι, είναι ότι όλα μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή. Ας ελπίσουμε ότι μάθαμε επίσης ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Στην πραγματικότητα, όλα στον πλανήτη μας είναι συνδεδεμένα. Νέες μελέτες δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε από την επόμενη πανδημία μπορεί να είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με όλα όσα έχουμε. Αυτός ο πλανήτης ανήκει σε όλους μας, και αν νοιαζόμαστε για τις οικογένειές μας, τους γείτονές μας και τις κοινότητές μας, τότε έχουμε μια σπάνια ευκαιρία τώρα να συνεργαστούμε και να κάνουμε τη διαφορά. Ο COVID μας έδειξε πώς η συλλογική δράση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή. Το 2021 μπορεί να είναι η τελευταία καλή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι ο πλανήτης και όλοι οι άνθρωποι του θα παραμείνουν υγιείς. Γίνετε μέλος του κινήματος για το κλίμα σήμερα..
???bjint_gigyaForm.modal.headerText.default???
???bjint_gigyaForm.modal.subHeaderText.default???