12η Mαΐου 2017
Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται και δεν προλαβαίνουμε να καταγράφουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αν και ήδη από τα μέσα του 2016, είχαμε ήδη πολλά να αναφέρουμε, επιλέξαμε να κάνουμε μια ετήσια καταγραφή και να σας την παρουσιάσουμε.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εκθετικές. Δείτε παρακάτω μερικά μόνο, από τα άσχημα ρεκόρ που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2016.
Δεν λιώνει μόνο το παγωτό
Οι πάγοι της Γης, όπως και το παγωτό, είναι καλύτερο να διατηρούνται παγωμένα. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος όλου του πλανήτη, διότι αντανακλούν την ακτινοβολία του ήλιου και διατηρούν κρύες τις πολικές περιοχές. Όλοι γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί το λιώσιμό τους, αλλά οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο ρυθμός επιταχύνεται ραγδαία. Το 2016 ο ρυθμός αυτός έσπασε όλα τα ρεκόρ, καθώς η έκταση των πάγων της Αρκτικής θάλασσας μειωνόταν μήνα με τον μήνα.
Μόνο το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας χάνει πλέον 269 δισεκατομμύρια τόνους πάγου τον χρόνο, που είναι σχεδόν ο τριπλάσιος ρυθμός σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα. Αυτό ισοδυναμεί με 8,6 τετράκις εκατομμύρια (86 με 14 μηδενικά!) μισόλιτρα παγωτού τον χρόνο! Ακόμη κι αν όλοι οι Ευρωπαίοι έτρωγαν κάθε μέρα μια μισόκιλη συσκευασία με καθεμία από τις 40 γεύσεις των Ben & Jerry’'s, θα χρειάζονταν πάνω από 900 χρόνια για να τελειώσει όλο αυτό το παγωτό. Αν βάζαμε όλα αυτά τα μισόλιτρα στη σειρά, θα πηγαίναμε μέχρι τον Ήλιο και θα επιστρέφαμε στη Γη σχεδόν 29.000 φορές!
Η υγρή κόλαση
Το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής αποτελεί, σχεδόν, το 90% του συνολικού πάγου του πλανήτη και οι τελευταίες – ανησυχητικές – προσομοιώσεις δείχνουν ότι μάλλον λιώνουν γρηγορότερα, απ' όσο νομίζαμε. Οι επιστήμονες φοβούνται πλέον ότι η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει πάνω από 2 μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με όσο προέβλεπαν. Περιττό να πούμε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για όσους ζουν σε χαμηλό υψόμετρο ή κοντά στη θάλασσα σε όλο τον κόσμο και ότι μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Μουμπάι και η Σαγκάη, θα βρίσκονταν εν μέρει κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Θερμοκρασίες φωτιά
Ήταν πραγματικά το έτος των υψηλών θερμοκρασιών παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη NASA, 11 από τους 12 μήνες του 2016 ήταν οι πιο ζεστές εκδοχές του εαυτού τους από τότε που άρχισαν οι καταγραφές. Ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στην ιστορία, αλλά πριν προλάβει να σπάσει το ρεκόρ, ήρθε ο Αύγουστος και τον κατέβασε από το βάθρο.
Αλλά ας θέσουμε κατά μέρος τις μεμονωμένες κατατάξεις, γιατί αυτό που μετράει είναι η διαφαινόμενη τάση. Το 2014 ήταν το θερμότερο έτος που είχε καταγραφεί ποτέ, μέχρι που ήρθε το 2015. Και τώρα που την πρωτιά την έχει το 2016 έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο, ακόμη και ο πιο ταλαντούχος σκεπτικιστής θα δυσκολευόταν τρομερά να αρνηθεί ότι εδώ υπάρχει ένα αναδυόμενο μοτίβο. Ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επανεξετάζει τον ισχυρισμό του ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια φάρσα που στήθηκε από την Κίνα!
Σπάσιμο ρεκόρ θαλάσσιου πάγου
Ανησυχίες έχει προκαλέσει η τεράστια ρωγμή της κρηπίδας πάγου της Ανταρκτικής Larsen C, που θα μπορούσε να προκαλέσει την αποκόλληση ενός κομματιού όσου η αμερικανική πολιτεία Ντέλαγουερ. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε την έκτασή της, μιλάμε για πάνω από 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε όρους Ben & Jerry's, αν τοποθετούσαμε μια στρώση μισόκιλες συσκευασίες παγωτού τη μία δίπλα στην άλλη, θα χρειαζόμασταν σχεδόν 650 δισεκατομμύρια συσκευασίες για να καλύψουμε το κομμάτι πάγου.
Ρεκόρ ξηρασίας
Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι ξηρές περιοχές του πλανήτη γίνονται όλο και ξηρότερες, ενώ μερικά μέρη πλήττονται περισσότερο και από το Κέρας της Αφρικής. Η Αιθιοπία μαστίζεται πλέον από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών, με 18 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Ας αναλογιστούμε λίγο ότι τα 18 εκατομμύρια είναι περισσότερα από τον πληθυσμό του Λονδίνου και της πόλης της Νέας Υόρκης μαζί.
Αυτό έχει άμεση σχέση και με την παγκόσμια προσφυγική κρίση, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο και μόνο για να βρουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαγητό και νερό.
Υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ
Ο Ιούλιος του 2016 δεν ήταν απλά ο πιο ζεστός μήνας κατά μέσο όρο, αλλά περιείχε και τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ποτέ αξιόπιστα στον πλανήτη Γη. Στις 21 Ιουλίου, το Μίτριμπα του Κουβέιτ ψήθηκε στους 54 °C (129,2°F) και πέρασε στο τσακ τη Βασόρα του Ιράκ που την επόμενη ημέρα τσιτσιρίστηκε στους 53,9 °C (129F). Εν τω μεταξύ, τον Μάιο σημειώθηκε ένα νέο εθνικό ρεκόρ 51 °C (123,8°F) στην ινδική πολιτεία Ρατζαστάν.
Ωστόσο, αυτές η μη φυσιολογικές υψηλές θερμοκρασίες δεν παρατηρούνται μόνο στις παραδοσιακά θερμές περιοχές, αλλά αποτελούν κομμάτι ενός γενικευμένου μοτίβου ανοδικών θερμοκρασιών που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, η 13η Σεπτεμβρίου 2016 ήταν η πιο ζεστή μέρα του Σεπτεμβρίου για το Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια (34,4 °C) (93,9°F), ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες απείλησαν μεγάλες περιοχές των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουλίου.
Ας διατηρήσουμε τη δροσιά!
Γίνεται όλο και σαφέστερο ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής, ενός ταξιδιού χωρίς επιστροφή! Αν θέλουμε να αποτρέψουμε την επικείμενη καταστροφή, πρέπει να κόψουμε την κακή συνήθεια των ορυκτών καυσίμων και στραφούμε ολοκληρωτικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπογράψτε το ψήφισμα σήμερα για να δείξουμε στους ηγέτες μας ότι έχουμε πάρει στα σοβαρά τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ότι θέλουμε να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας δροσερό, όπως και το παγωτό μας!